Rocky Mountain
goat
The Rocky Mountain goat (Oreamnos americanus), often called
simply mountain goat, is a
large hoofed mammal found only in North America. Although it
resembles a goat, it is actually more closely related to the
antelope family. It resides at high elevations and is a sure-footed
climber, often resting on rocky cliffs that predators cannot
reach.

Rocky Mountain
goat, Oreamnos americanus
Classification
Mountain goats are even-toed ungulates of the order Artiodactyla
and its subdivision, the Bovidae family. They belong to the
subfamily Caprinae, along with thirty-two other species, and are
the only species in the genus Oreamnos. The name Oreamnos is
derived from the Greek term "ore," mountain (or, alternatively,
"oreas," mountain nymph) and the word "amnos," lamb.
General Appearance and Characteristics
Both male and female mountain goats have beards, short tails, and
long black horns, 15-28 cm in length, which contain yearly growth
rings. They are protected from the elements by their woolly white
double coats. The fine, dense wool of their undercoats is covered
by an outer layer of longer, hollow hairs. In warmer seasons,
mountain goats molt by rubbing against rocks and trees, with the
adult billies (males) shedding their extra wool first and the
pregnant nannies (females) shedding last. In the winter, their
coats help them to withstand temperatures as low as -50 Fahrenheit
(-46 Celsius) and winds of up to 100 mph (161 km/h).
A billy stands about 1 meter (3'3") at the shoulder and weighs
about 90 kg (200 lbs.). It has longer horns and a longer beard than
the nanny. Adult males typically weigh between 45 and 100 kg, while
females are usually 10-30% lighter.
The mountain goat's feet are well-suited for climbing steep, rocky
slopes, sometimes with pitches of 60 degrees or more, with inner
pads that provide traction and cloven hooves that can spread apart
as needed. Dewclaws on the back of their feet also help to keep
them from slipping.
Range and Habitat
The mountain goat inhabits the Rocky Mountains and Coast Mountain
regions of North America, from northern Washington, Idaho and
Montana through British Columbia and Alberta, into the southern
Yukon and southwestern Alaska. Its northernmost range is said to be
along the northern fringe of the Chugach Mountains in southcentral
Alaska. Transplanted populations can also be found in such areas as
Wyoming, Utah, Nevada, Oregon, Colorado, South Dakota, and the
Olympic Peninsula of Washington.
Mountain goats are the largest mammals found in their high-altitude
habitats, which reach elevations of 3,000 metres or more. Although
they sometimes descend to coastal areas, they are primarily an
alpine and subalpine species. Throughout the year, the animals
usually stay above the timberline, but they will migrate seasonally
to higher or lower elevations within that range.
Life Cycle and Breeding
In the wild, mountain goats usually live twelve to fifteen years,
with their lifespan limited by the wearing down of their teeth. In
zoos, however, they can live for sixteen to twenty years.
Kids are born in the spring (late May or early June) after a six
month gestation period. Nannies give birth, usually to a single
offspring, after moving to an isolated ledge; post-partum, they
lick the baby dry and ingest the placenta. Kids weigh a little over
3 kg (about 7 lb) at birth and begin to run and climb (or attempt
to do so) within hours. Although they are mostly weaned within one
month, kids follow their mothers closely for the first year of life
(or until the nanny gives birth again, if this does not occur the
next breeding season); nannies protect their young by leading them
out of danger, standing over them when faced by predators, and
positioning themselves below their kids on steep slopes to stop
freefalls.
Mountain goats reach sexual maturity at about thirty months.
Nannies in a herd undergo synchronized estrus in late October
through early December, at which time males and females participate
in a mating ritual. Mature billies will stare at nannies for long
periods, dig rutting pits, and fight each other in showy (though
occasionally dangerous) scuffles. Young billies sometimes try to
participate, but they are ignored by nannies; nannies will also
sometimes pursue inattentive billies. Both males and females
usually mate with multiple individuals during breeding season,
although some billies try to keep other males away from certain
nannies. After the breeding season is over, males and females move
away from each other, with the adult billies breaking up into small
bands of two or three individuals. Nannies form loose-knit nursery
groups of up to 50 animals.
Aggressive Behavior
Females can be very competitive and protective of their space and
food sources. They will fight with one another for dominance in
conflicts that can ultimately include all the females in the herd.
In these battles, nannies will circle each other with their heads
lowered, showing off their horns. As with fights between billies
during breeding season, these conflicts can occasionally lead to
injury or even death, but they are largely harmless. To avoid
fighting, an animal may show a posture of non-aggression by
stretching low to the ground.
In lower regions below the timberline, nannies also use their
fighting abilities to protect themselves and their offspring from
predators, such as wolves, wolverines, cougars, lynx, and bears.
Even though their size protects them from most potential predators
in higher altitudes, females still must defend their young from
golden eagles, which can be a threat to very young kids. Nannies
have even been observed trying to dominate the more passive bighorn
sheep that share some of their territory.
Diet
Although they have gained notoriety for their shows of aggression,
mountain goats spend most of their time quietly grazing. Their diet
includes grasses, herbs, sedges, ferns, moss, lichen, twigs, and
leaves from the low-growing shrubs and conifers of their
high-altitude habitat.
In captivity, the mountain goat's diet can also include grain,
alfalfa, fruits and vegetables.
Issue #334